over ons


 

Wij zijn een organisatie  die zich inzet voor heraanplant van geoogste bomen in de Stadse en Dorpse omgeving.  Wij verbinden bedrijven aan de waarden van houtoogst met oog voor klimaatadaptatie.  Wij zorgen voor het zagen, drogen en bewerken stamhout van de noodzakelijk te oogsten bomen.  Voor elke geoogste stam beijveren de aanplant van 3 nieuwe boompjes.  Wij sluiten op deze manier de kringloop van de natuur.  Volg daarvoor onze aanplantprojecten in de Gemeente Teijlingen (Warmond, Sassenheim en Voorhout), Haarlemmermeer (Nieuw Vennep) en op Kasteel Landgoed Keukenhof (lisse).  Al meer dan 800 nieuwe aanplant  van boompjes (periode 2018-2022).

  

Per dato medio september 2022 hebben wij ca . 100 m3 gezaagd hout in diverse inlandse houtsoorten beschikbaar,  afkomstig uit de Duin- en Bollenstreek en de Haarlemmermeer.  Zoals Populier,  Abeel,  Beuk,  Eik (nog beperkt),  Kastanje, MetaSequoia,  Es of Esdoorn hout. Wij vertellen u graag over de gebruikstoepassingen. 

 

Wij zijn wij op zoek naar afnemers van Bollenstreekhout. Voor toepassing in de bouw- en timmerindustrie (planken, latten, balken, gedroogd ruw of geschaafd geleverd. 

 

Kijk...  "Look-up" , in plaatst van "Don't look up" . Zie de film op Netflix anno 2021, met verwijzing naar klimaatadaptatie.

  

O ja,.... wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers,  met affiniteit met bomen en hout.  Voor allerlei (deel) functies. 

 

Bollenstreekhout  is eind 2016 ontstaan vanuit een particulier initiatief. Wij hebben inmiddels vele partners met het "bomenhart" op de goede plek. Zij helpen Bollenstreekhout verder om een professioneel platform te worden voor primaire grondstof met nut en waarde uit de regio...  Wij nemen uit de bollen- en duinstreek de stammen in, geoogste "stadse of dorpse bomen".  In 2018 hebben wij reeds een kleine 200 boomstammen mogen ontvangen.  In 2019 ca. 200 stammen. In 2020 nog eens ca. 100 en in 2021 ca. 75 stammen. In 2022 opnieuw weer ca. 100 stammen.

 

De stammen worden soms eerst elders gewaterd en nadien gezaagd en/of gedroogd. 

 

Eerst wordt er uit de stam het z.g.  plaathout gezaagd (plakken). Soms wordt dit plaathout verder bekantrecht (gezaagd aan planken). Vanaf de zaag gaat het plaathout,  opgelat en gebundeld, de droogruimte in om te worden gedroogd. Of het hout gaat naar onze opslag om aan de lucht te drogen.

 

Na droging wordt het hout lokaal verder verwerkt, o.a. door medewerkers van sociale/maatschappelijke instellingen tot een bruikbaar houtproduct. Deze producten worden (Not-for-profit) geleverd aan de lokale en Regionale bewoners. Dit betekent niet dat het product gratis is.

 

De gemaakte kosten voor zagen, opslag, transport en arbeid worden doorberekend in de prijs van het streek product. Bollenstreekhout.nl doet dat niet alleen.  Samen met Gemeenten, bedrijven en consument maken wij de kringloop van de boom realistisch en economisch haalbaar.

 

Sommige producten maken wij in serie en op voorraad, echter meestal produceren wij op maat ("customized"). 

Ga naar onze pagina "onze producten" voor verdere informatie.