Welkom op onze Nieuws en BLOG PaGina

Agenda 2022, November - december

Activiteiten

31 januari 2023  : Lezing over bomen: een Zegen of een Last in Villa Flora voor Probus Club Hillegom. 

11 februari 2023:  Midwinterzagen bij het Tafelarsenaal, Cruquius. Noteer de datum en vraag de flyer. Presentatie over de kringloop van de boom. 

-------------------------------------------------------------

 

Agenda voor de maanden oktober/november/december 2022:

 

8 december 2022: Overleg met andere kringloop initiatieven aangaande gebruik van boomstamhout. Gemeente Rotterdam en Gemeente Leiden willen ook hoogwaardige bestemming creëren voor stamhout uit deze Gemeenten.  

1 december 2022: overdracht communicatie van deze website aan de AW Groep.

-----------------------------------------------------------------

16 november: Boomplantdag op IJtocht Hoofddorp, Haarlemmermeer, samen met AW Groen & Natuur (74 bomen).  

15 november: Boomplantdag op Landgoed Kasteel Keukenhof, Lisse (145 bomen)

6 november  : Aanplantdagen ca. 300 boompjes (participatie project met Gemeeente Teijlingen)  

-----------------------------------------------------------------

27 oktober    : Organiseren wij samen met de Provincie ZH een lezing over het gebruik en nut van lokaal geoogste bomen.  Bedoeld voor beleidsmedemerkers en uitvoerende groen diensten van regionale overheden (Den Haag, Rotterdam, Leiden, Noordwijk, Katwijk, Oegstgeest, Lisse, Hillegom, Teijlingen en Haarlemmermeer), Hoogheemraadschappen. 

4 oktober    : Presentatie Lions club Hoofddorp bij het Tafelarsenaal in de Cruquius

---------------------------------------------------------------- 

20 september: Lezing over bomen met als thema: "Bomen, een zegen of een last". Franciscushuis in Lisse. 

 

--------------------------------------------------------------- 

27 augustus :  Open dag meerlanden Rijssenhout  

11 juli           : Staan wij op de Groenmarkt van Hoveniersbedrijf Rens de Mooij uit Hillegom (NoorderLeidsevaart).  Wij verstrekken dan informatie over gebruik van Stadse en Dorpse bomen.  Verkoop van producten: snijplanken, nestkasten,  greenwave biochar.

--------------------------------------------------------------- 

9 april           : Staan wij op de Doen Groen Markt, Park Rusthof in Sassenheim.  Wij verzorgen een presentatie over de kringloop van de boom binnen de Stadse en Dorpse omgeving en geven informatie over onze doelstellingen.

 

 

 

 

 

 

 

27-07-2022. Na de telling van april jl.  hebben wij voor de liefhebbers in de aanbieding:

Hout van de linde, beuk , vleugelnoot, den, zilverspar, esdoorn, populier en elzen hout.  Het is gezaagd op diverse dikten en natuurlijk gedroogd.  (AD).  Hout om zelf te bewerken of om te laten bewerken door een van onze leden Purely Handmade uit Sassenheim.  Afmetingen van de plaat en prijs per plaat zijn op aanvraag beschikbaar. Levering in overleg.  Zend uw email met vraag via het contactformulier in.  Plaathout is een plak van een stam. En op de lengte van de stam gezaagd.  Dikte variëren van 26 mm tot 80 mm dikte.  Breedte lopen uiteen van 40 tot 80 cm.  Voor timmerbedrijf of particulier.  Help en steun onze activiteiten, juist door ons lokaal hout aan te kopen. Herkomst is de Bollenstreek en de Haarlemmermeer.. Geschikt voor erfafscheiding, planken, balkjes, tafeltjes, picknickbank, borrelplanken, insecten kasten, mezenkasten, stoelen, lampjes, vloerhout, etc.  

 

 

7-01-2022.  Het Nieuwe Jaar is fris en goed van start gegaan.  Ook voor de Mezen die rondom de Stationsweg in Lisse bivakkeren. Er zijn 9 Metasequoia kasten geplaatst.  Voorzien van een deurtje voor goede schoonmaak en een hardhouten plaatje voor de opening, zodat ekster en parkieten moeilijker entree kunnen krijgen. Gemeente HLT was hier opdrachtgever voor. Totaal worden er door Bollenstreekhout Cooperatie weer 100 kasten geleverd. Mooi project.  Vragen over dit Project? Of wilt u ook zo een kast, laat het ons weten. 

05-08-2022.  Bij de Hillegomse Houthandel is er ca. 4 m3 gedroogde Essen hout, aangekomen om verder bewerkt te worden aan massief vloerhout, voorzien van mes en groef en vellingkant.  Het Essen is afkomstig van een perceel Essen hakhout op het Landgoed Kasteel Keukenhof,  in Lisse.  Het vloerhout is bestemd voor het Washuis op het landgoed, dat wordt gerestaureerd.  Ook de planken en het  balkhout komen eerdaags aan.. De circulaire hout slinger is rond.  Van geoogst stamhout tot gereed product.  Tenslotte is er in juli een partij Essen wanddeeltjes geproduceerd.

 

28-10-2021.  Start van de Circulaire "hout" slinger.  Deze activiteit vindt plaats bij onze deelnemer Het TafelArsenaal in de Cruquius. (Bennenbroekerdijk 205C van 14.30 tot 17.00 uur,  helaas nu nog  alleen voor pers en genodigden).  Een mooi programma met 4 sprekers.

Afgevaardigden van de Gemeente Haarlemmermeer, Cobra College, Symaco en Biochar spreken onder diverse Powerpoint Presentaties over de kringloop van de boom, haar nut en opbrengsten voor de leefomgeving.  Het geheel wordt muzikaal omlijst, is corona proef georganiseerd.

Er volgen nog 3 thema bijeenkomsten: November, December,  Februari,  Maart en April. De kringloop van de boom van oogst tot aanplant en de betekenis daarvan voor eigenaren, aannemers en afnemers komt circulair aan  de orde.  Diverse leden van onze organisatie spannen zich actief tijdens deze thema dagen. Voor meer informatie, zend uw vraag of opmerking naar info@bollenstreekhout.nl    

01-10-2021. Extra activiteit op Landgoed kasteel Keukenhof. Wij verplaatsen met speciale trekpaarden ca. 50 stammen van de Houtvijver naar de verharde weg, een afstand over ca. 200 meter. Deze stammen worden daarna verwerkt tot vloerhout en kozijnhout. voor twee lokale projecten in Lisse.  bel voor meer informatie naar Ted wiegman: 0620002145 of email naar info@bollenstreekhout.nl  of info@symaco.nl 

28-09-2021. Om de twee weken wordt op de dinsdag van ca. 10.00 tot 13.00 uur door Bollenstreekhout open spreekuur gehouden. Dit op de lokatie JoJo, Hortusplein 14-20 Sassenheim Enerzijds informatief over het eventueel aankopen en verkopen van  stamhout, planken, producten, etc.  Anderzijds geven wij geïnteresseerden (bedrijfsleven, organisaties of consumenten) voorlichting over vraagstukken in relatie tot geoogst hout in de Bollenstreek.  Wat kun je ermee?? Wij zien onder onze toeleveranciers en afnemers en derden een groeiende belangstelling voor lokaal geoogst hout.  Dit in de vorm van meubelhout, of gerede producten als vogelkasten, insectenkasten, moestuinbakken, grafkisten, schuttingdelen, paaltjes, etc. Kom vrijblijvend langs.   

25-09-2021 Nieuw en dankbaar project afgerond bij 't Huys Dever in lisse.  In de moestuin heeft Bollenstreekhout samen met de vrijwilligers van Dever de afgelopen week een grote insectenkast geplaatst. Deze kast s gemaakt van geoogste stammen Metasequoia's uit de Gemeente Sassenheim. Door medewerkers van de Houtafdeling Rivierduinen uit Sassenheim is de kast gefabriceerd.  Het hout is eerst tot planken gezaagd door de zagerij van Nobelhout uit Noordwijkerhout. Daarnaast zijn er 5 zakken Biochar (koolstof) voor de moestuin geleverd. Deze koolstof is gemaakt uit de reststukken van het gezaagde stamhout die door Bollenstreekhout worden ingezameld. 

 

10-10-2020

Corona noopte ons al eerder om evenementen tot nadere bekendmaking uit te stellen. Niettemin gaat het zagen en drogen van stamhout gewoon door. Ook onze verkopen.  En ook het voorbereiden van aanplant in Maart 2021 van ca. 1000 zaailingen.  Door de extreme drukte bij onze partner Nobelhout is er het afgelopen half jaar vrijwel niet gezaagd. De Drogerij daarentegen draait op volle toeren. Inmiddels hebben wij weer voldoende Droog Populieren hout, Beukenhout, Plataanhout.  Het hout is geschikt voor diverse houtproducten om binnen toe te passen. Zoals tafels, of alleen tafelbladen, wandplanken (met of zonder verlichting), sanitair planken, bedplanken, wandbekleding, kozijnhout,  etc. Vraag naar de mogelijkheden, via het contactformulier op deze website.

 

6-10-2020
Het Tafel Arsenaal in de Cruquius bestaat vandaag 1 jaar. Zij maken van ons hout uit de Duin- en Bollenstreek tientallen tafels. De showroom aldaar is gereed. Hier kunt u allerlei verschillende tafelmodellen zien en/of kopen. U kunt zelf een boomplank uitkiezen om er een mooi product van te laten maken.  Bezoek de website https://www.tafelarsenaal.nl of breng een bezoekje aan de Bennenbroekerdijk 205C. 

  

Save de date:... Op 30 juni 2020 houden wij een samen met Meermaker, Icircl en 7 Gemeenten uit de  Duin- en Bollenstreek een unieke werkconferentie, een dialoog over het vasthouden van geoogste bomen (grondstof) in onze regio.

 

Save de date: ... 25 april 2020 van 12.15 tot 17.00 uur. Dan is het volgende Symposium op Landgoed Kasteel Keukenhof.  Onder de titel "Circulaire Houtoogst rendabel?" nemen wij de oogstwaarde en oogstresultaten van de lokale houtoogst onder de loep. Experts geven verder inzicht in de waarde van lokaal aanwezige houtsoorten.  Dit symposium is vanwege Corona perikelen verplaatst naar het najaar 2020.

 

Save de date... 12 maart Boomplantdag op Landgoed Kasteel Keukenhof. aanplant van eerste bomen, beschikbaar gesteld door Bollenstreekhout Cooperatie.  

 

03-02-2020
Midwinter Zaagmanifestatie groot succes.

Ruim 250 personen bezochten het evenement. De presentaties van de Voorzitter van Bollenstreekhout waren goed bezocht en vormde een van de hoogtepunten op deze dag. Pieter Kortekaas van de Gemeente Teijlingen was gevraagd om een bank te carven voor landgoed Kasteel Keukenhof.  Prachtig. En de twee carvers van AW Mense-Groen maakten enkele moeilijke houten ornamenten. Gewoon topstukken. Gedurende de dag werd in de Groene Zagerij door enkele Leerlingen de nodige boomstammen gezaagd. Die gaan nadien de droger in.  Daarnaast was er de houtdraaierij van Nico Oosthoek. Enthousiast vertoonde hij samen met een collega zijn kunsten. Boeiend om te zien. Hij had leuke verkopen. 

Prachtige lampjes gemaakt door een designer uit Lisse vonden eveneens aftrek. Jammer dat de exclusieve doosjes van Christa Althof uit Oegstgeest al snel te duur waren bevonden. Niettemin schattige ontwerpen . En dan nog de drie tafelmakers, die boomstamtafels en klein meubilair maken van het hout van Bollenstreekhout.  Mooi om te  zien en om te kopen. De insectenkasten en mezenkasten "vlogen" verder over de toonbank.  Leuke producten, gemaakt uit resthout. Het overige hout reststroom gaat naar Otte in Lisse voor verdere verwerking tot compost of bomengrond.

Al met al een heel geslaagde dag. 

 

02-01-2020 - Aankondiging:

Op zaterdag 1 februari 2020 (van 10.30 tot 14.30 uur houden wij weer onze inmiddels al bekende Midwinter Zaagmanifestatie. Onder het genot van een kop koffie, thee, warme glühwein. Op de noten van muziek, bent u weer van harte welkom op onze Groene Zagerij aan de Delfweg 36b (ingang Tuinboulevard). Er zijn volop demonstraties. O.a. van stamhout zagen, een stam met een diameter tot 120 cm wordt gezaagd aan plaathout.  Er is carf-werk (vogels, uilen, zitbankjes, etc). Daarnaast nog eens fijn draaiwerk en een scala aan producten. Van dekseldoosjes, pepermolens, tafelbladen, tuinstoelen, bijzettafels, wandplanken, vogelkasten, insectenkasten, tot vierkante meters tuin, etc.


11-10-2019

In de Duin- en Bollenstreek Gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijkerhout, De Zilk, Vogelenzang, Noordwijk, Katwijk, Rijnsburg, etc. groeien duizenden bomen. Om diverse redenen worden deze bomen regelmatig geoogst.  Het zware stamhout van deze bomen verdwijnt nog regelmatig als brandhout of biomassa uit de regio en komt elders in Nederland of buurland tot zijn eindbestemming. Bollenstreekhout Coöperatie is opgericht om dit stamhout te bewaren. Wij verwerken de stammen in onze Groene Zagerij in Noordwijkerhout aan plaathout, drogen het en laten er in de regio diverse producten van maken. Onder andere tafels of tafelbladen.     

Een schitterende tafel voor uw vergader- of ontvangstruimte, of gewoon als leestafel, Ideaal voor laptops (gleuf voor snoeren aanwezig). Een topstuk gemaakt van Meta Sequoia, afkomstig uit de Gemeente Sassenheim, (Essenlaan) afmeting ca. 4 meter x 1 meter. Bladdikte ca. 12 cm. Een waar pronkstuk . Wie biedt??


 

 

2 april 2019

Een mooie opkomst, ruim 40 personen, bezochten het Symposium. Met een inhoudelijk voorwoord van Bart Siemerink, Directeur van De Stichting Keukenhof Lisse over het Landgoed, het belangrijke Rentmeesterschap aangaande de nalatenschap van de Graaf van Leynden. Nieuwe activiteiten in de Essen hakhout bossen rondom het Kasteel en de Bloementuin. Jaren heeft dit onderhoud stilgestaan, inmiddels wordt de zeven jaarlijkse hakcyclus in volle glorie hersteld. Bollenstreekhout is een van de afnemers. Aangehaald werd zware Beuken zitbank in het kantoorgebouw,  geproduceerd door een juist gestarte meubelmaker/ZZPér. En gemaakt uit een van de Beuken die op het Landgoed plat moest vanwege ziekte. Verder haalde de heer Siemerink de nog aan te leveren grote aanzittafel (ca. 6 meter bij ca. 100 cm) aan. Hiervoor zijn 3 (te) grote metasequoia's door de Keukenhof Bloementuin aangeleverd.

 

De introductie van de heer Van der Zwet (wethouder Gemeente Lisse) stemde Bollenstreekhout tot tevredenheid, met name omdat er vervolg gesprekken komen over het Bomenbeleid in de Gemeente Lisse met de  daarmee samenhangende (hout)oogst.  Bollenstreekhout spreekt van het uitvoeren van een consistent bomenbeleid over generaties heen om zo de "kringloop" economie voor hout een kans te geven. De Wethouder sprak dat de kosten in de hand moeten worden gehouden en dat het begrip "Circulaire Economie" nog niet bij een gemiddelde burger is geland. Kortom er is zowel voor de Gemeente als voor Bollenstreekhout werk aan de winkel  om een "Kringloop Oogst" (houtoogst is circulair) goed over de buhne te brengen.

 

Bollenstreekhout, Ted Wiegman stelde aan de Wethouder nog een netelige  vraag... Van wie zijn de bomen eigenlijk?  Een antwoord hierop liet op zich wachten. doch het antwoord wordt omschreven in de Slot verklaring, die de deelnemers zullen ontvangen.

 

De beide presentaties van de Heer Ries de Jongh en Heer Leo Goudzwaard over aanplant, gebruik en nut van soorten nodigt Bollenstreekhout uit om hier verder over na te denken. Een goede productlijn voor zowel vers hout (luchtgedroogd) als droogkamer gedroogd wordt noodzakelijk geacht. Begin met kleine productlijnen, en kwalitatief goed producten.

 

 De presentatie van Erik lammerts Van Bueren wekte verbazing in de zaal.

Enerzijds door de enorme CO2 uitstoot die op wereldschaal plaatsvindt. Vele grafieken en rapporten onderschrijven deze uitstoot. Anderzijds zullen wij met heraanplant van niet voldoende in staat zijn deze uitstoot te compenseren. Echter niets doen is geen optie, dat versnelt alleen maar het wereldwijde proces van opwarming.  Bollenstreekhout wil de ontvangen bomen deze een 2de leven geven, zodat de CO2 opslag in de stam behouden blijft, en uitstoot met jaren wordt uitgesteld. Wij doen dit door van de boomstammen handzame  producten voor belangstellenden te maken.

 

Bollenstreekhout haalde tijdens zijn presentatie aan, dat wij werken zonder winstoogmerk en dat de meeste producten worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een knelpunt is dat wij onvoldoende vrijwilligers hebben, die onze houtproducten kunnen/willen maken. Hierdoor moet wij uitbesteden aan meer professionele partijen. Echter een belangrijke doelstelling van Bollenstreekhout is juist de maatschappelijk /sociale factor (gemeente, instellingen, etc.) betrekken bij de activiteiten die wij ontplooien. Het geoogste hout schenken wij, onder aftrek van een kosten fee,  en in de vorm van halffabricaat of eindproduct terug aan de consument in de regio.  

 

De verschillende barrières die wij in de kringloop economie tegenkomen, zijn niet alleen uniek voor ons initiatief. Andere initiatieven als Stadshout Amsterdam, Stadsplank Amsterdam, Stads Zwolle en Cirkelhout Den Bosch, etc. die al wat langer bestaan kampen eveneens met opschaling van activiteiten en of producties. 

 

Zie in ieder geval onze website, waar tal van producten op staan die u al kunt bestellen. Tafels, Banken, Stoelen, buitenmeubilair, etc. zijn direct te bestllen. Nu in ontwikkeling: de "bollenplank" en "designlamp". Leuk als relatie geschenk of cadeau. Onze serie nestkasten is vrijwel verkocht, alleen hebben wij de mussenkasten nog op voorraad. Bijenhotels en/of insectenhotels  gaan op bestelling.  

 

27 maart 2019

Vandaag hebben wij weer een leuk project opgeleverd, 5 lunchtafels en 1 grote stamtafel, gemaakt van grenen geveldelen van een gesloopt monumentaal pand, zijn terug op de plek van herkomst. In het Atrium van het nieuwe pas geopende  B&B van Kees en Marieke van Kampen uit Hillegom. Dit jaar dingen zij mee naar Duurzaamheidsprijs 2019 van de Bollenstreek.  Mooi deze samenwerking. 

 

23 maart 2019

Helaas is op de laatste markt in Lisse Onderwaterhallen, onze computertas gestolen. Hierdoor zijn enkele adressen en bestellingen die wij van consumenten hebben ontvangen niet meer traceerbaar. Dit gaat om 3 bijenhotels en 2 grotere vogelhuizen. Alsook om 2 tuinstoelen. Hopelijk melden de opdrachtgevers zich, zodat wij alsnog de producten kunnen afleveren. 

    

 

12-02-2019

 

Barrières en Kansen met lokaal geoogste bomen.

 

Op 29 maart 2019 houdt Bollenstreekhout Coöperatie U.A.  in het Koetshuis van Landgoed Kasteel Keukenhof te Lisse een inspirerend Symposium over de "circulaire economie" van geoogste (boom)stammen, welke afkomstig zijn uit de Duin- en Bollenstreek regio.

Experts geven uitleg over de regionaal in de Bollen- en Duinstreek aanwezige "Grondstof" voor allerhande houten producten.  Tijdens het Symposium komen diverse knelpunten uit het productieproces naar voren, waarvoor Bollenstreekhout  denkt een oplossing te hebben gevonden.  Diverse experts geven hun visie, o.a. over CO2 opslag/balans van Bollnestreekhout, de bruikbaarheid van diverse boomsoorten voor meubel of constructiehout, Na diverse presentaties nemen de experts zitting in een panel om vragen te beantwoorden van gemeentelijke beleidsmedewerkers, hoveniers of meubelmakers.    

 

Het Symposium is bestemd voor beleidsmedewerkers van Gemeenten en/of inkopers van Instellingen, projectmanagers en middenkader. En voor bedrijven in de Groensector (bomen).  Verder voor Meubelbedrijven, Interieurbedrijven, ZZP Houtbewerkers. Of voor Designers of Architecten die willen werken met lokaal verkregen hout. 

 

Dit verhelderende Symposium over de circulaire economie, geldt ook nadrukkelijk voor landgoedeigenaren. Experts geven hun visie en delen kennis over geoogste bomen in Stadse of Dorpse omgeving en buitengebieden. 

 

Wij hopen anderen te inspireren om net als de Bollenstreekhout Coöperatie ook stappen te zetten richting slim, circulair ondernemen.

 

Andere aanwezige Circulair werkende bedrijven delen hun kennis en ervaring over een verrassende soort economie die materialen, grondstoffen en producten hergebruikt. Experts laten zien dat circulair ondernemen niet alleen noodzakelijk is, maar ook enorm kansrijk. 

 

Meld u aan via de pagina "contactformulier" van deze website...… 

 

Zie verder ons berichten archief:  

29-11-2018

Op 19 Januari 2019 is het de Midwinter Zaagmanifestatie in onze "Groene Zagerij", bij Nobelhout aan de Delfweg 36b in Noordwijkerhout. Naast  koffie, muziek, glühwein is er houtkerven, houtsnijwerken en worden er PP presentaties gehouden over het verwerken en gebruik van lokaal geoogst hout. De stammen zijn afkomstig uit de omliggende Gemeenten. Er worden diverse producten tentoongesteld, welke u ook kunt kopen. Variërend van tafels, tuinstoelen, vogelhuisjes, bijenhotels, gevelbekleding, plantenbakken, boomschijven, snijplanken, parkbanken, boomspiegels, etc. tot compostbakken aan toe. U bent van harte welkom.  Ook showen wij de "artisanale" flower-power plantenbakken die bestemd zijn voor landgoed Keukenhof. 

 

30-10-2018

Noteer alvast in uw nieuwe agenda. Op 15 Januari 2019 organiseert Bollenstreekhout in het Koetshuis op Landgoed Keukenhof van 12.30 tot 17.00 uur een Symposium over het benutten van lokaal geoogste Dorpse en Stadse bomen. Experts geven uitleg over de regionaal in de Bollen- en Duinstreek aanwezige "Grondstof" voor allerhande houten producten.  Tijdens het Symposium komen diverse knelpunten uit het productieproces naar voren, waarvoor Bollenstreekhout  denkt een oplossing te hebben gevonden.  Diverse experts geven hun visie, o.a. over CO2 opslag/balans van Bollnestreekhout, de bruikbaarheid van diverse boomsoorten voor meubel of constructiehout, Na diverse presentaties nemen de experts zitting in een panel om vragen te beantwoorden van gemeentelijke beleidsmedewerkers, hoveniers of meubelmakers.    

 

28-09-2018 

Afgelopen maand zijn wij een leuk project opgestart. Op de Kievit, een  ecologische groente kweker/leverancier in Katwijk en winnaar van de Duurzaamheidsprijs Bollen- en Duinstreek, hebben wij het hout mogen leveren voor de twee schuren. De schaaldelen, houtsoort Metasequoia, zijn afkomstig uit de Gemeente Teijlingen. Op de "Groene Zagerij" in Noordwijkerhout hebben wij de bomen verwerkt  tot planken.

De bouw is in volle gang en wordt eerdaags afgerond. Scholieren uit de omgeving hebben meegewerkt om de schuren te monteren. Zie de foto bij de speciale projecten.

 

17-09-2018

Onlangs is de Bollenstreekhout Coöperatie U.A. een feit geworden. Negen bedrijven hebben elkaar gevonden in de oprichting van een Coöperatie zonder winstoogmerk.  In onze doelstellingen, verwoord en vastgelegd in de Statuten, komen de 3 P"s nadrukkelijk tot hun recht. People (Mens), Planet (aarde) en Prosperity (Waarde) zijn voor Bollenstreekhout gemeen goed. 

Wij werken met mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, wij zorgen voor een positieve CO2 balans (meer opslaan dan uitstoten) en geven bomen terug voor nieuwe aanplant. Onze producten vinden afzet door de gehele duin- en Bollenstreek.  Wij werken samen met diverse Gemeenten uit deze regio.

 

30-07-2018

Bollenstreekhout op Landgoed Keukenhof

Op zondag 8 september van 10.00 uur tot 17.00 uur zijn wij present op de Monumentendag van landgoed Keukenhof. Bij het Natuur-. Milieu- en Educatiecentrum (NME),  vertoont houtdraaier Nico Groen en hout carver Ed Keizer hun kunde en techniek. Het "monumentale" hout is afkomstig van het Landgoed. 

 

21-06-2018

Mussenkasten Actie

Actie       : Drie nestkasten halen, twee betalen. 

Looptijd :  Tot 15-07-2018

Bestel nu alvast uw Mussenkast en vraag even naar het speciale aanbod via het contactformulier van onze website.  De Mussenkast zijn gemaakt van hout dat afkomstig is van de Antoniuslaan in Sassenheim. En geproduceerd door Repair Cafe Sassenheim In samenwerking met de Gemeente Teijlingen helpen wij de mussen en bieden wij deze kasten tegen een goede prijs aan. De huismus wordt sterk bedreigd.  Plaats deze kasten onder de uitstekende dakgoot. of op andere beschutte plek.  

 

21-06-2018 

De Bollenstreekhout Coöperatie (Afgekort BSHC)  gaat binnenkort van start. Begin juli houden wij onze oprichtingsvergadering. Vier leden hebben zich inmiddels aangemeld: Nobel Hout, Symaco Advies, Hoek Hoveniers, Sporto Aannemingsbedrijf. Het voorlopig Bestuur zal worden gevormd door Wiegman van Symaco, Paul van Nobelen Nobelhout en Gerard Boon .  

 

15-05-2018

Oriëntatie op de Coöperatie Bollenstreekhout. 

Voor onze (toekomstige leden) hebben wij een Oriëntatie bijeenkomst in de Proeverij in Lisse gehouden.  

Wij hebben onze doelen van de Coöperatie uiteengezet en geven inzicht in onze activiteiten en faciliteiten.

Inmiddels hebben zich 5 Leden aangemeld: Hoveniers, Meubelbedrijven of  Organisaties die belang hechten aan het hergebruik van boomstammen als grondstof voor houtproducten.   

 

01-04-18 Heeft u ons iets te melden?

Gebruik dan het contact-formulier.   

 

15-04-18 Duurzaamheidsprijs Bollenstreek

Bollenstreekhout is onlangs genomineerd finalist om zo in aanmerking te komen voor deze bokaal. Deze prijs wordt op 10-10-2018 uitgereikt aan een bedrijf of organisatie, die duurzaamheid het beste volledig nastreeft. Daarbij staan de mens, het milieu en continuïteit op een duurzame manier centraal. Bollenstreekhout hanteert een waarde(verdien-)model dat is gebaseerd op de drie pijlers waarop de definitie "duurzaamheid" is gestoeld. De stam van een geoogste boom zien wij als circulaire grondstof en daarmee als zeer waardevol. Daarom dient deze niet direct te worden opgestookt. Getransformeerd gaat de stam als houtproduct nog vele jaren mee.  

 

08-12-17 Nieuwe Partner voor Bollenstreekhout

Na Molen De Salamander Leischendam, Molen de Heemsterboom Leiden,  Nobel Hout Noordwijkerhout en het Repair Cafe Houtafdeling Sassenheim en Visie "R'" werken wij nu ook samen met Hoek Hoveniers uit Voorhout (Teijlingen).  Elk bedrijf heeft zo zijn eigen positie in de circulaire keten van houtverwerking.

 


BLOG berichten

09-08-2022

Bollenstreekhout Cooperatie U.A. gaat verder als een Stichting.  Dit impliceert dat diverse partners zijn uitgetreden.  Dit proces is gaande en zal vermoedelijk eind oktober zijn afgerond.  Nadere berichten volgen. 

 

27-05-2020

Het was even stil. Inmiddels draait De Groene Zagerij weer op volle toeren en is de drogerij weer gevuld. Reserveer nu alvast u boomstambladen of gevelhout.  Of wandplanken met verlichting.

De afgelopen tijd hebben wij weer mooie tafels laten maken. Onder andere voor Meer Kantoor in Lisse. Hij staat prachtig in de ontvangst ruimte.  

 

29-11-2018

Op 19 Januari is het de Midwinter Zaagmanifestatie in "De Groene Zagerij",

bij Nobelhout aan de Delfweg 36b in Noordwijkerhout. Naast  koffie, muziek, glühwein is er houtkerven en worden er PP presentaties gehouden over het verwerken en gebruik van lokaal geoogst hout. De stammen zijn afkomstig uit de omliggende Gemeenten. Er worden diverse producten tentoongesteld, welke u ook kunt kopen. Variërend van tafels, tuinstoelen, vogelhuisjes, bijenhotels, gevelbekleding, plantenbakken, boomschijven, snijplanken, parkbanken, boomspiegels, etc. tot compostbakken aan toe. U bent van harte welkom.  Ook showen wij de "artisanale" flower-power plantenbakken die bestemd zijn voor landgoed Keukenhof. 

 

30-10-2018

Noteer alvast in uw nieuwe agenda. Op 15 Januari 2019 organiseert Bollenstreekhout in het Koetshuis op Landgoed Keukenhof van 12.30 tot 17.00 uur een Symposium over het benutten van lokaal geoogste Dorpse en Stadse bomen. Experts geven uitleg over de regionaal in de Bollen- en Duinstreek aanwezige "Grondstof" voor allerhande houten producten.  Tijdens het Symposium komen diverse knelpunten uit het productieproces naar voren, waarvoor Bollenstreekhout  denkt een oplossing te hebben gevonden.  Diverse experts geven hun visie, o.a. over CO2 opslag/balans van Bollnestreekhout, de bruikbaarheid van diverse boomsoorten voor meubel of constructiehout, Na diverse presentaties nemen de experts zitting in een panel om vragen te beantwoorden van gemeentelijke beleidsmedewerkers, hoveniers of meubelmakers.    

 

28-09-2018 

Afgelopen maand zijn wij een leuk project opgestart. Op de Kievit, een  ecologische groente kweker/leverancier in Katwijk en winnaar van de Duurzaamheidsprijs Bollen- en Duinstreek, hebben wij het hout mogen leveren voor de twee schuren. De schaaldelen, houtsoort Metasequoia, zijn afkomstig uit de Gemeente Teijlingen. Op de "Groene Zagerij" in Noordwijkerhout hebben wij de bomen verwerkt  tot planken.

De bouw is in volle gang en wordt eerdaags afgerond. Scholieren uit de omgeving hebben meegewerkt om de schuren te monteren. Zie de foto bij de speciale projecten.

 

17-09-2018

Onlangs is de Bollenstreekhout Coöperatie U.A. een feit geworden. Negen bedrijven hebben elkaar gevonden in de oprichting van een Coöperatie zonder winstoogmerk.  In onze doelstellingen, verwoord en vastgelegd in de Statuten, komen de 3 P"s nadrukkelijk tot hun recht. People (Mens), Planet (aarde) en Prosperity (Waarde) zijn voor Bollenstreekhout gemeen goed. 

Wij werken met mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, wij zorgen voor een positieve CO2 balans (meer opslaan dan uitstoten) en geven bomen terug voor nieuwe aanplant. Onze producten vinden afzet door de gehele duin- en Bollenstreek.  Wij werken samen met diverse Gemeenten uit deze regio.

 

30-07-2018

Bollenstreekhout op Landgoed Keukenhof

Op zondag 8 september van 10.00 uur tot 17.00 uur zijn wij present op de Monumentendag van landgoed Keukenhof. Bij het Natuur-. Milieu- en Educatiecentrum (NME),  vertoont houtdraaier Nico Groen en hout carver Ed Keizer hun kunde en techniek. Het "monumentale" hout is afkomstig van het Landgoed. 

 

21-06-2018

Mussenkasten Actie

Actie       : Drie nestkasten halen, twee betalen. 

Looptijd :  Tot 15-07-2018

Bestel nu alvast uw Mussenkast en vraag even naar het speciale aanbod via het contactformulier van onze website.  De Mussenkast zijn gemaakt van hout dat afkomstig is van de Antoniuslaan in Sassenheim. En geproduceerd door Repair Cafe Sassenheim In samenwerking met de Gemeente Teijlingen helpen wij de mussen en bieden wij deze kasten tegen een goede prijs aan. De huismus wordt sterk bedreigd.  Plaats deze kasten onder de uitstekende dakgoot. of op andere beschutte plek.  

 

21-06-2018 

De Bollenstreekhout Coöperatie (Afgekort BSHC)  gaat binnenkort van start. Begin juli houden wij onze oprichtingsvergadering. Vier leden hebben zich inmiddels aangemeld: Nobel Hout, Symaco Advies, Hoek Hoveniers, Sporto Aannemingsbedrijf. Het voorlopig Bestuur zal worden gevormd door Wiegman van Symaco, Paul van Nobelen Nobelhout en Gerard Boon .  

 

15-05-2018

Oriëntatie op de Coöperatie Bollenstreekhout. 

Voor onze (toekomstige leden) hebben wij een Oriëntatie bijeenkomst in de Proeverij in Lisse gehouden.  

Wij hebben onze doelen van de Coöperatie uiteengezet en geven inzicht in onze activiteiten en faciliteiten.

Inmiddels hebben zich 5 Leden aangemeld: Hoveniers, Meubelbedrijven of  Organisaties die belang hechten aan het hergebruik van boomstammen als grondstof voor houtproducten.   

 

01-04-18 Heeft u ons iets te melden?

Gebruik dan het contact-formulier.   

 

15-04-18 Duurzaamheidsprijs Bollenstreek

Bollenstreekhout is onlangs genomineerd finalist om zo in aanmerking te komen voor deze bokaal. Deze prijs wordt op 10-10-2018 uitgereikt aan een bedrijf of organisatie, die duurzaamheid het beste volledig nastreeft. Daarbij staan de mens, het milieu en continuïteit op een duurzame manier centraal. Bollenstreekhout hanteert een waarde(verdien-)model dat is gebaseerd op de drie pijlers waarop de definitie "duurzaamheid" is gestoeld. De stam van een geoogste boom zien wij als circulaire grondstof en daarmee als zeer waardevol. Daarom dient deze niet direct te worden opgestookt. Getransformeerd gaat de stam als houtproduct nog vele jaren mee.  

 

08-12-17 Nieuwe Partner voor Bollenstreekhout

Na Molen De Salamander Leischendam, Molen de Heemsterboom Leiden,  Nobel Hout Noordwijkerhout en het Repair Cafe Houtafdeling Sassenheim en Visie "R'" werken wij nu ook samen met Hoek Hoveniers uit Voorhout (Teijlingen).  Elk bedrijf heeft zo zijn eigen positie in de circulaire keten van houtverwerking.

 


Onze leden

01-02-2020

Zorgen voor de tijdelijke opslag en aanvoer van ruim 200 bomen per jaar. Van MetaSequioa's, Platanen, Essen, Esdoorns, Lariks, Douglas, Eiken, Beuken, Linden, tot vleugelnoot aan toe.

Zodat de stammen na het zagen aan planken het hout verder kan worden gedroogd bij de Drogerij van Nobelhout.

Nieuwe Oogst

02-02-2020

Nieuwe oogst van ruim 50 stammen geoogst, Populieren, Eiken,  MetaSequioa's. Dorpse bomen worden geoogst (let op: niet gekapt!) t.b.v. hergebruik. Voor

a. Houtproducten

b. Houtachtige biomassa (niet voor verbranding) 

Midwinterzagen op    02-02-20 N'wijkerhout

Noteer alvast in uw agenda. Op zaterdag 2 februari 2020 organiseren wij weer samen en bij Nobelhout een  zaagmanifestatie aan de Delfweg in Noordwijkerhout.

Onder het genot van Warme Glühwein, Chocolade, Muziek en Zang.

Wij laten zien hoe de Plataanstammen  op een mobiele zaag worden herzaagd aan planken. Voor uw producten.